|
Relatietherapie Maastricht
Kan ik je nog vertrouwen? Passen we eigenlijk (nog) wel bij elkaar? Kan de liefde van toen nog terugkeren? Het zijn heel begrijpelijke vragen wanneer een relatie is verworden tot een afstandelijk en routinematig samenzijn, een voortdurend bekvechten of een combinatie daarvan.
Kritische blikken, hoogoplopende ruzies of juist ijzige stiltes en afstand. Terugkerende vruchteloze discussies over de (schoon-) familie, de kinderen, het huishouden of werk. Of geconfronteerd worden met leugens en ontrouw.
Het zijn veelvoorkomende redenen voor relatietherapie. Vaak zoeken stellen pas jaren na het ontstaan van de problemen hiervoor hulp. Tegen die tijd zijn de patronen verstard, de emoties gestapeld en is de verwijdering al lange tijd ingezet. Dat er (zo) laat aan de bel getrokken wordt, is spijtig. Een onbevredigende relatie drukt een grote stempel op de mentale gezondheid en de kwaliteit van leven. Relatietherapie kan al in een eerder stadium ingezet worden en van grote toegevoegde waarde zijn. Juist ter voorkoming van escalaties en verwijdering en ter verdieping van de relatie. Relatietherapie is zeker zinvol wanneer men op basis van eerdere ervaringen angst heeft voor herhaling van patronen.
Elkaar opnieuw ontmoeten Wanneer de keuze voor relatietherapie is gemaakt, is een eerste moedige stap gezet. Vervolgens vergt het ook van beide partners een actieve houding (zowel binnen als buiten de therapieruimte) én de bereidheid naar het eigen aandeel te kijken.
Wat kan ik voor u betekenen? Als relatietherapeut faciliteer ik, binnen de veilige ruimte van de therapie, een veranderingsproces op basis van onder meer psycho-educatie, inzicht, verdiepende gesprekken, concrete handvatten en gerichte oefeningen.
Afhankelijk van uw hulpvraag, de problematiek en de fase waarin uw relatie zich bevindt, werk ik met u aan verschillende dimensies van de relatie. Soms levert het verbeteren van de communicatieve vaardigheden al veel winst op. Veelal is er meer nodig. We richten ons dan op individuele gevoeligheden en de daaruit voortkomende ongewenste gedragspatronen en dynamieken. Hechting en emotieregulatie spelen daarbij een centrale rol.
Wanneer er sprake is van overwerkte relationele kwetsuren (recent en oud zeer) verdienen deze aandacht en werken we aan herstel. Ook richten we ons op het verbeteren van probleemoplossende vaardigheden aan de hand van terugkerende thema’s waarover onvoldoende afstemming bestaat. Tevens is het (her-)vinden van een gezonde balans tussen eigen (autonome) behoeften en de gezamenlijke (relationele) behoeften vaak een aandachtspunt binnen de relatietherapie. Een ander veelvoorkomend onderdeel van relatietherapie betreft het werken aan positief gedrag, plezierbeleving en intimiteit.
Op basis van inzichten, handvatten en opdrachten voor thuis wordt u gedurende het behandeltraject uitgenodigd te oefenen en te experimenteren met nieuw gedrag. Een stabiele basis en emotionele verbondenheid ontstaat niet vanuit inzicht alleen. Het is nodig dat u met elkaar weer nieuwe, positieve ervaringen opdoet.
Mijn streven is om samen met u te komen tot een herstel van emotionele verbondenheid en een verdieping van de relatie. Toch kan het anders lopen en kan het zo zijn dat tijdens dit proces het besef ontstaat dat herstel van de relatie niet meer mogelijk of wenselijk is. Bijvoorbeeld omdat de verschillen in relationele behoeften en karakters niet langer overbrugbaar blijken. Dan wordt het streven om op een constructieve en respectvolle manier uit elkaar te gaan, opdat eenieder, zeker indien u kinderen heeft, zich hiervan kan herstellen en de draad van het leven weer kan oppakken.
|